Warning: A non-numeric value encountered in /wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5760

Mulighet til å være omgitt av planter er for mange av oss en fin måte for å slappe av, likevel skapelse av en drømmehage er ikke alltid mulig, ofte på grunn av mangel på plass som er nødvendig for realisering av ideer. Det er en løsning! Vertikal hage, som er også kalt for en grønn vegg (opphavsmannen til denne løsningen var en fransk reisende og botanikeren Patrick Blank). Vegetasjon danner seg i en vertikal komposisjon, uten medvirkning av en spesiell jord eller overflate – mens den er montert på en riktig tilpasset struktur i forskjellige sammenstillingsvarianter. En populær løsning er stillas-stålkonstruksjon som består av spesialiserte felt-paneller og vanningslanger.Slike paneller kan fritt kombineres for å skape perfekte grønne felter. På bunnen av hele strukturen bør det være en vanntank for ikke absorbert vann som kan brukes på nytt.

Utvalg av planter som danner en grønn vegg avhenger i hovedsak av betingelser og mengder av tid vi kan gi dem. Planter som (f.eks bregner, eksotiske potteplanter) bør velges for interiøret, mens arter som tåler spesifikke klimatiske forhold bør velges for ytterveggen av en bygning eller for en selvstendig struktur i hagen.

Faktisk kan de feste velkjente urteaktige planter plantes på vertikale vegger, så lenge vi gir dem tilstrekkelig lysmengde og riktig temperatur. Noen populære plantearter som brukes ved dannelsen av vertikale hager er: heuchera, hosta, vortemelkslekta, bergknappslekta, men også alle typer urter som kan senere brukes ved matlaging. Når man planlegger en grønn vegg lønner det seg å kombinere arter med ulike farger og former av blader, overflaten blir da attraktiv og flerdimensjonal. Eneste vi må huske på er å supplere næringstoffer jevnlig, sjekke felt-lommers fuktighet og fjerne tørkede blader og falmede blomsterstander.

Plantedyrkning i form av en grønn vegg, har en rekke fordeler. Ikke bare muliggjør bruk av et lite område, men også gjør det mulig å tilpasse konstruksjonen til de spesifikke behag og dimensjoner av overflaten. Som et resultat, får vi ikke bare en vennlig miljø med oksygenert, renset luft og justert luftfuktighetsnivå, men også interessant grønn møbel (for eksempel gripende – levende dekorasjon, urban-urtehage på kjøkkenet eller egne mini-tropiske hager på badet). Et viktig argument støttende vertikale hager er også deres positiv innflytelse på vår trivsel, spesielt vegger på kontorer.